Veel mensen zijn niet op eigen kracht in staat in Nederland aan het werk te komen. Ingenieursbureaus kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van dit hardnekkige maatschappelijke probleem. Eerder lukte het ons al om milieu- en omgevingskwaliteit in civieltechnisch werk te integreren. Sociaal werk is de volgende uitdaging. Om ten volle van de inzet van ingenieursbureaus te profiteren, is het wel belangrijk dat de overheid als aanbestedende dienst verder kijkt dan klassieke social return.
Ed Nijpels wees er in de Cobouw van 5 december op dat het niet realistisch is om een deel van de opdrachtsom nuttig aan sociale werkgelegenheid binnen de eigen kennisintensieve organisatie in te zetten. De branche kan zijn kennis wél gebruiken om het werk aan ruimte en infra sociaal te maken.
Een goed voorbeeld is de uitzichttoren in de Waalsprong tussen Arnhem en Nijmegen. Tussen de nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen staat een uitzichttoren die werd ontworpen door een architect die op dat moment zonder werk zat. De toren is gebouwd door stagiairs en jonge werklozen met inzet van sloopmateriaal en bouwafval. Alles onder auspiciën van Royal HaskoningDHV. De uitzichttoren is nu een gewaardeerd element van de nieuwe woonwijk én een voorbeeld hoe een ingenieursbureau people verbindt met planet en profit.
Naast de inzet van technische- en projectmanagementkennis, kunnen ingenieursbureaus ook hun positie tussen aannemer en aanbestedende dienst inzetten. Hoe zetten we sociale werkgelegenheid zo in, dat het werk er beter en duurzamer van wordt? Zowel de overheden als de aannemers kunnen op dit punt ons advies gebruiken.
Social Return is als beleidsterrein nog volop in ontwikkeling. Er zijn overheden die het instrument zo inzetten, dat ingenieursbureaus hun verantwoordelijkheid en creativiteit goed kwijt kunnen. De gemeente Amersfoort verlangt geen percentage van de aanneemsom, maar hanteert een puntensysteem waardoor de opdrachtnemer ook kennis ter beschikking kan stellen. De provincie Noord-Brabant gaf recent de hoogste EMVI-score voor social return aan een ingenieursbureau dat aanbood om sociale werkgelegenheid in zijn projecten te integreren. Hopelijk wordt dat de trend. Dan is er werk aan de winkel voor de ingenieursbranche én voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Hans van Wageningen
Adviseur Milieu- en Veiligheidsmanagement
Royal HaskoningDHV